image1 image1 image1

Oka Huttusen avautuminen

VPS-kannattajat ja Geezers Hietalahti tarjoavat valmentaja Olli Huttusen ehkä normaalia hieman tiukemman haastattelun, sekä tunnelmia ennen kauden avausta pidetystä kannattaja-tapaamisesta. Samaan hengenvetoon nostamme hattua Huttusen rautaiselle ammattimaisuudelle, sillä mies vastasi varsin vaikeisiin kysymyksiin todella vakuuttavasti ja selkeästi.

Linkki kannattajatapaamisessa puhuttuun tässä: http://www.youtube.com/watch?v=8INidW0Bm_k&feature=colike

Ja haastattelu alla:

1) Vielä kerran tervetuloa Vaasaan! Kannattajien mieltä lämmittää jo etukäteen, että puikoissa on muutaman työharjoittelijan jälkeen oikea ammattimies. Pohjalaisessa kerroit jo asettuneesi aloillesi mukavasti koiran kera, joko vaimokin saapui paikalle ja miltä Vaasa vaikuttaa?

Olen viihtynyt hyvin Vaasassa, ja 33 vuotta Valkeakoskella asuneena vaihtelu virkistää. Asun lähellä keskustaa ja haluan tutustua jatkossa vaasalaisiin ja Vaasaan entistä paremmin. Vaimo käy kolmen päivän vapaillaan Vaasassa ja muuttaa Vaasaan pojan päästyä armeijasta.

2) Hietalahtea kutsutaan myös valmentajien hautausmaaksi. Tämän vuosituhannen puolella sinne on päättynyt käytännössä jokaisen Raita-käskyttäjän valmennusura. Oliko tämä fakta osasyy, miksi Vepsun ruoriin tarttumista täytyi miettiä pidempään?

Ei oikeastaan. Hakan jättäminen pelastusoperaation aikana mietitytti. Vaasa ei ehkä ole suurin, mutta potentiaalia löytyy. Tämä sai minut kiinnostumaan Vepsusta, sillä Suomesta ei monta vastaavanlaista paikkaa löydy. Talous on vakaalla pohjalla, eikä uhkakuvia ole näkyvissä.

3) Pitkä ura pelaajana ja apuvalmentajana takana ennen päävalmentajana aloittamistasi Hakassa ja myöhemmin maajoukkueessa. Kenen opeista olet itse ottanut eniten vaikutteita, ja kenen metodeja et ainakaan tule käyttämään? Mites ne Saksan treenikeikat pelaajauran aikana menivät, jäikö niistä mitään käteen?

Eniten olen ottanut vaikutteita Keith ”Keke” Armstrongilta. Teimme viisi vuotta yhteistyötä ja minun ei tarvinnut oppia kaikkea kantapäänkautta. Peliuran jälkeen otin rauhassa, enkä kiirehtinyt päävalmentajan pestiin. Apuvalmentajana sain kehittää itseäni ja lopulta olin valmis valmentamaan päävalmentajana. Saksassa Borussia Mönchengladbachista minulle jäi ihailu saksalaista työntekomentaliteettia kohtaan. Koenkin olevani enemmän saksalaistyyppinen, kuin espanjalainen valmentaja. Ihailen etenkin saksalaisten tehokkuutta, suoraviivaisuutta ja myös fyysisyyttä.

4) Edellinen valmentajapestisi seurajoukkueessa päättyi seitsemän ottelun voitottomaan putkeen. Mikä meni silloin pieleen ja miten vastaava putki vältetään Vaasassa?

Hakassa oli tuolloin ongelmia sisä- ja ulkopuolella. Meillä oli paljon avainpelaajien loukkaantumisia ja joukkueen työrauha oli häiriintynyt.

5) Sanoit pystyneesi paremmin katsomaan taaksepäin omaa valmentajauraasi tauon aikana ja miettimään rauhassa mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Mitä teet jatkossa toisin?

Kehitin tauon aikana pelifilosofiaani, sekä mietin ja kehitin harjoitteitani. Tauon aikana myös pohdin miten voisin kehittyä ja uusiutua valmentajana.

6) VPS:ssa on talous hyvällä mallilla, mutta urheilullisella puolella seurajohtomme on divaritasoa. Mieluummin toki näin päin, mutta kuinka suureksi ongelmaksi valmentajana koet sen, että Vepsussa ajatellaan lähes kaikessa tekemisessä taloutta ennen jalkapalloa?

Tiettyyn rajaan asti on hyvä miettiä taloutta ennen jalkapalloa, mutta jatkoa ajatellen myös urheilullista puolta on kehitettävä. Ensimmäisellä kaudellani Raidassa tutustun seuraan ja aion miettiä miten hoitaa jatkossa asioita urheilun ehdoilla.

7) Seuraa läheltä seuraavat ovat haikailleet urheilutoimenjohtajan perään jo vuosikausia. Kun Juha Reini aikoinaan hommaan tarttui, sitä iloa kesti ainoastaan muutama kuukausi ja huhujen mukaan Reiska oli valmista kauraa jo parin viikon jälkeen. Miten huomaat päivittäisessä työssäsi sen, että urheilutoimenjohtajaa ei seurassa käytännössä koskaan ole ollut? Entä mitä itse annoit Hakalle urheilutoimenjohtajana?

En koe asiaa ongelmaksi tässä vaiheessa. Meillä on hyvä kemia seurajohdon kanssa ja pelaajatkin ovat löytyneet hyvin ilman urheilutoimenjohtajaa.

8) Uusiutuminen on toki ollut tarpeenkin isoilta osin, mutta ei niitä vanhoja tekijöitäkään sovi unohtaa. Löytyikö vanhoista pelaajista positiivisia yllättäjiä ja mikä on tällä hetkellä Vaasan ja Vepsun suhteellinen vetovoima? (Suomen oloissa loistavat treeniolosuhteet, varma palkka ja erinomainen opiskelutarjonta pitäisi ainakin olla tarjolla...)

Vaasassa on tällä hetkellä aika suuri vetovoima, sillä talous on täällä hoidettu mallikkaasti. Tullessani Vepsuun meillä oli viidestä kuuteen erinomaista sopimuspelaajaa ja sain vaikuttaa seurassa jatkaviin pelaajiin. Uusiutuminen on ollut suurta, mutta välttämätöntä. Vanhoissa pelaajissa on loistavia pelaajia ja tyyppejä, kuten Jeppe (Engström) ja Riku (Heini).

9) Eräälläkin jalkapallon keskustelupalstalla valitellaan valmentajien pukeutumistottumuksia liigamatseissa, ei ole kuulemma tarpeeksi asiallista. Aiotko itse vetää otteluihin housut ja puvun takin suoraan pesulasta vai vetää verkkarilinjalla? (Lindberg muuten veti pakkasillakin shortseissa...)

Tämähän on oikea ikuisuuskysymys. Ottelutapahtumahan on juhlallinen tilaisuus ja työtehtävä, joten puku on todennäköisempi valinta. Olen aina arvostanut siistiä pukeutumista. Vuorinen vetää enemmän kentällä, joten hänellä saattaa olla enemmän tuulipuku- linja.

10) Vaasassa on aina kovat odotukset joukkueelta, jopa liian kovat. Nuo odotukset tulevat olemaan tulevalla kaudella kovemmat kuin kertaakaan sitten 90-luvun lopun. Viihdyttävää pelitapaa ja viimeiseen saakka taistelevaa, rohkeaa joukkuetta arvostetaan, mutta tulokset ratkaisevat. Kausi ilman putoamiskamppailua maistuisi, mutta mistä sijoista voimme tämänhetkisellä joukkueella mielestäsi realistisesti taistella?

Seurassa on menossa projekti suunnan kääntämiseksi, joten odotukset eivät ole vielä katossa. Joukkueen kanssa keskustelemme tulevan kauden tavoitteista ja miten rakennamme pohjaa tuleville vuosille. Tällä kaudella meillä on mahdollisuus sijoittua kuitenkin hyvin ja tavoitteena olisi sijoittua kuuden parhaan joukkoon.

VPS-kannattajat kiittävät Okaa haastattelumahdollisuudesta!

kipparikalle

Tapahtumat

Ei tapahtumia

Vepsu.fi - Uutiset

geezers98